Sunday, April 11, 2021
Spread the love

Bill Gates ‘meramalkan’ coronavirus Cina setahun yang lalu dengan simulasi jangkaan 33 JUTA akan mati dalam enam bulan pertama

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

BILL Gates “meramalkan” pandemik super-virus muncul di China yang boleh membunuh 33 juta orang di seluruh dunia dalam tempoh enam bulan pertama.

Taikun Microsoft memberi amaran bahawa dunia berisiko daripada super patogen yang merebak dengan pantas di seluruh planet – dan kita perlu bersiap sedia menghadapinya sebagaimana kita menghadapi peperangan.

Bercakap pada persidangan yang dianjurkan oleh Persatuan Perubatan Massachusetts, Gates berkata dia optimis tetapi terdapat satu kawasan dunia tidak “membuat banyak kemajuan”.

Beliau berkata: “Dan itu kesediaan pandemik.

“Dalam hal ancaman biologi, perasaan mendesak itu kurang.

“Dunia perlu bersedia untuk pandemik dengan cara yang sama seriusnya untuk mempersiapkan diri menghadapi peperangan.”

Semasa persidangan, dermawan jutawan itu melancarkan kajian menyeluruh oleh ‘Institute for Disease Modelling’ yang menunjukkan betapa cepatnya penyakit baru mampu merebak.

Video telah menjelaskan bagaimana wabak potensi di China dapat dengan cepat merebak di seluruh dunia, akhirnya membunuh 33 juta orang.

RAMALAN MENJADI KENYATAAN?

Kini setelah satu tahun kemudian, telah muncul di bandar Wuhan China, dunia berhadapan dengan coronavirus maut yang sebenarnya.

Ia meneruskan penyebaran secara global tanpa henti, dengan bilangan negara yang terjejas hampir dua kali ganda dalam sekelip mata.

Kes yang disahkan naik mendadak kepada lebih daripada 800 orang di China sahaja, kata para pegawai.

Vietnam, Singapura, Arab Saudi dan Hong Kong semuanya telah ada kes yang disahkan – bersama AS, China, Jepun, Korea Selatan, Taiwan, Malaysia dan Thailand.

But the World Health Organisation last night refused to declare a global public health emergency, saying it was “too early”

Tetapi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) malam tadi enggan mengisytihar darurat Kesihatan global, mengatakan ia “terlalu awal”.

Bagaimanapun, para pegawai mengakui keputusan jawatankuasa itu terbahagi hampir 50-50.

Empat bandar utama China ditutup dengan 20 juta orang di kuarantin, dengan bukti penularan virus manusia kepada manusia.

Pegawai telah mengehadkan perjalanan di pusat epidemik Wuhan, yang menempatkan 11 juta orang, serta jiran Huanggang, Ezhou dan Lichuan.

Penyelidikan awal mendapati coronavirus merebak kepada manusia dari ular di pasar makanan laut Wuhan.

Michael Ryan, ketua program kecemasan WHO, berkata hampir tiga perempat daripada kes yang disahkan adalah melibatkan yang berusia lebih 40 tahun, dengan empat dari sepuluh memang mempunyai masalah kesihatan.

Pakar-pakar telah memberi amaran bahawa ia mungkin terbukti sebagai sama seperti virus selesema Sepanyol, yang mengorbankan 50 juta nyawa.

Terdapat kebimbangan bahawa ia boleh mempercepatkan penularan dengan berjuta-juta keluar melancong sempena perayaan perayaan Tahun Baru Cina.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -