Bendung segera penularan penyakit influenza A

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Penyebaran virus influenza A harus ditangani segera oleh kerajaan dan Kementerian Kesihatan, tegas Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abdul Kadir.

Beliau berkata, isu ketidakcukupan bekalan ubat serta katil di hospital wajar dibendung secepat mungkin.

Ini kerana katanya, jangkitan influenza atau flu sangat mudah tersebar apabila dalam beberapa hari sahaja jangkitan itu menular bermula dari Pulau Pinang sehingga dikesan berlaku di ibu kota Kuala Lumpur.

Kata beliau, lebih membimbangkan pesakit yang dijangkiti influenza A bukan sahaja mengalami demam, batuk dan selsema, malah menyebabkan jangkitan teruk kepada kanak-kanak, warga tua, wanita mengandung dan boleh membawa kepada kes kematian.

“Perkara ini tidak sewajarnya dibiarkan berlarutan. Kerajaan seharusnya menyediakan pelan alternatif bagi mengatasi masalah kekurangan katil agar pesakit mendapat perlindungan sepenuhnya, sekali gus mengurangkan penyebaran virus berlaku.

“Selain itu, kerajaan juga perlu memastikan suntikan vaksin influenza mencukupi bagi menampung semua golongan sama ada kanak-kanak mahupun dewasa.

“Sewajarnya juga kementerian mengambil langkah drastik bagi memastikan suntikan imunisasi kepada virus influenza A diambil oleh seluruh rakyat agar setiap individu selamat dari diserang virus tersebut,” katanya di sini hari ini.

Beliau berharap virus itu terus dibendung daripada penularan lebih luas dengan mengambil langkah proaktif bagi menjaga nyawa setiap rakyat.

 

spot_img