Bekas pembantu menteri mengaku tak bersalah 6 tuduhan rasuah lebih RM100,000

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Bekas setiausaha sulit kanan kepada bekas menteri pelancongan, seni dan budaya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas 6 pertuduhan menerima serta meminta suapan berjumlah RM106,500 daripada pemilik sebuah syarikat bagi mendapatkan tender perkhidmatan pengiklanan di bawah kementerian itu.

Mohd Saifullah Mohd Minggu @ Mohd Hisham, 29, mengaku tidak bersalah selepas semua pertuduhan terhadapnya dibacakan di depan Hakim Mahkamah Sesyen, Rozilah Salleh.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Temasya Anggun Glenmarie, Shah Alam, AMBank (M) Berhad di Bandar Puteri Puchong, Burger King di Kota Damansara, Petronas Dengkil antara 21 Dis 2018 hingga 30 Mac 2019.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Muhammad Asraf Mohamed Tahir, manakala tertuduh diwakili peguam Md Yunos Sharif.

Dalam 3 daripada 6 pertuduhan itu, Saifullah didakwa menerima suapan wang tunai berjumlah RM90,000 daripada pemilik Inter Bev Network Sdn Bhd, Ronald Seto Kong Seng.

Ia sebagai upah untuknya yang berjanji mendapatkan tender “Perkhidmatan Penghasilan Penjenamaan dan Kreatif Untuk Kempen Pengiklanan Tourism Malaysia” serta “Perkhidmatan Pembelian Ruang Iklan Bagi Pasaran Negara Asia Utara dan Asia Timur Tourism Malaysia” untuk syarikat itu.

Tertuduh juga didakwa berjanji mendapatkan tender “RFP-Global Advertising Agency And Promotion For Tourism Malaysia” untuk Plan B Digital Sdn Bhd.

Bagi baki 3 lagi pertuduhan, Saifullah didakwa secara rasuah meminta RM16,500 daripada Seto melalui Roslan Lahada pembayaran deposit dan sewaan sebuah rumah di unit B-36-1, Vipod Residences, No 6 Jalan Kia Peng di Kuala Lumpur, melalui cek Maybank.

Tertuduh didakwa melakukan semua kesalahan itu di bawah Seksyen 16(a)(B) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda nilai suapan atau mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Mahkamah membenarkan permohonan pendakwaan untuk menggunakan wang jaminan RM200,000 yang dibayar tertuduh di Mahkamah Sesyen bagi 18 pertuduhan sebelum ini.

Hakim turut membenarkan semua 6 pertuduhan itu dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk dibicarakan bersama 18 pertuduhan yang dihadapinya bulan lalu.

Pada 19 Ogos lalu, Saifullah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas 18 pertuduhan menerima dan meminta rasuah lebih RM3.1 juta daripada pemilik sebuah syarikat bagi mendapatkan tender perkhidmatan pengiklanan di bawah kementerian itu.

Tunangnya, Nurfadziana Abdul Kadir, 28, turut mengaku tidak bersalah atas satu pertuduhan bersubahat dengannya dalam menerima suapan berjumlah RM232,000.

spot_img