Wednesday, April 14, 2021
Spread the love

Bantah RUU Bajet: Antara wira dan pengkhianat

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Rang Undang-undang atau Bills sifatnya adalah sama. Baik RUU Bajet atau lain-lain RUU yang dibentangkan sifatnya tetap sama. Ianya tetap perlu dibahaskan. Semasa perbahasan, wakil rakyat yang digelar legislative dalam sistem demokrasi berparlimen, perlu memberi input, cadangan dan pandangan terhadap RUU yang dibentangkan.

Parlimen bukan mesin cetak yang cetak apa sahaja tanpa perlu diteliti dulu. Paling tidaknya perlu proof reader. Disitu lah letak atau timbulnya pindaan, penambahbaikan dan deletion yg mana sesuai.

Jika RUU itu ada kesilapan, ada yang tertinggal dan kekurangan, tidak salah ianya dipinda dulu.

Sebagai wakil rakyat, suara rakyat di kawasan yang dia wakili mahupun di seluruh Negara perlu dibawa ke Parlimen.

Rakyat di seluruh negara telah menyatakan bahawa RUU Bajet itu perlu pindaan, deletion dan tambahbaik. Ada perkara-perkara yang tidak sepatutnya dimasukkan dalam bajet itu. Tidak perlu sebut contoh kerana pandangan atau pendapat kita berbeza. Ada yang kata peruntukan untuk JASA itu perlu. Ada yang kata tidak perlu. Ada yang kata renovate pejabat itu perlu. Ada yang kata tangguhkan lah dulu.

Disini lah letaknya kebijaksanaan kerajaan yang rakyat harapkan. Kalau kerajaan bijaksana ia akan dengar denyut nadi dan suara rakyat. Kerajaan tidak sepatutnya buta hati dan mata tanpa telinga atau pekak.

Wakil rakyat mesti ada pendirian sendiri bukan membuta tuli membantah atau menyokong. Wakil rakyat tidak sepatutnya jadi komputer yang ada RAM yang canggih tapi bergantung kepada tetikus untuk menggerakkan RAM dan Memory.

Kalau bantah bukan semestinya pengkhianat. Mungkin dia lah penyelamat. Kalau sokong bukan tentu dia wira. Mungkin dia pengkhianat. Apatah lagi kalau sokong itu kerana telah terima rasuah habuan jawatan dan projek. Parah lagi kalau kena ugut.

Wakil yang rakyat pilih jadi YB itu manusia bukan robot.

Selamat mengundi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -