9 premis didenda RM21,700 jual topeng hidung mulut mahal

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

KLANG: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengeluarkan kompaun berjumlah RM21,700 kepada 9 premis di seluruh negara kerana menjual topeng hidung dan mulut melebihi harga ditetapkan.

Timbalan Ketua Setiausaha (Pasaran Domestik) KPDNHEP, Alauddin Sidal berkata, tindakan itu diambil kerana pihaknya menerima banyak aduan orang ramai berhubung kenaikan harga susulan penularan koronavirus ketika ini.

“Bermula 25 Jan lepas hingga hari ini, KPDNHEP memeriksa 1,314 premis yang menjual topeng hidung dan mulut di seluruh negara. Daripada jumlah itu, 9 premis dikenakan tindakan kerana menjual pada harga tinggi, iaitu antara 80 sen hingga RM1 sekeping.”

Beliau berkata demikian selepas melawat sebuah kilang pembuatan topeng hidung dan mulut di Meru di sini, hari ini yang turut dihadiri Pengarah Bahagian Penguatkuasaan KPDNHEP Putrajaya, Iskandar Halim Sulaiman.

Sementara itu, Iskandar berkata, pihaknya akan memantau peniaga dalam talian yang didapati menjual topeng hidung dan mulut kepada pelanggan di luar negara dengan harga tinggi.

“Kita ada terima maklumat (mengenai isu ini) dan akan terus melakukan siasatan. Sekiranya dikesan wujud perkara itu, tindakan undang-undang sewajarnya akan diambil ke atas pihak berkenaan.”

spot_img