5 juta meninggalkan Wuhan sebelum larangan keluar, 1,000 kes coronavirus baru dijangka berlaku disana

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...
  • Pilihan mereka sudah tentu ke negara yang tidak mengenakan Visa seperti Malaysia
  • Sesetengah pesakit mempunyai suhu normal dan terdapat banyak kes-kes yang lebih ringan. Mereka adalah pembawa tersembunyi.
  • Perdana Menteri China akan mengetuai pasukan krisis coronavirus kerana wabak semakin teruk

……………
Kira-kira 5 juta penduduk meninggalkan Wuhan sebelum larangan keluar kerana wabak coronavirus maut dan cuti Festival Musim Bunga, kata Datuk Bandar Zhou Xianwang pada hari Ahad (26/1/2020), ketika para pegawai kesihatan memberi amaran bahawa kemampuan virus untuk menyebar semakin kuat. Seperti di lapor oleh South China Morning Post.

Terdapat kira-kira 9 juta orang yang tinggal di bandaraya selepas larangan keluar, Zhou memberitahu sidang akhbar.

Daripada 2,700 orang yang kini di bawah pemerhatian di bandar, kira-kira 1,000 mungkin kes yang disahkan. Setakat hari Ahad, Wuhan mempunyai 533 kes yang disahkan.

Kerajaan pusat mengenakan perintah larangan keluat ke atas Wuhan dan beberapa bandaraya pada hari Khamis dengan harapan dapat menghentikan virus baru daripada menyebarkan ke bahagian lain di negara itu. Walau bagaimanapun, ramai yang telah meninggalkan bandar untuk bercuti, sementara yang lain bergegas keluar selepas larangan diumumkan pada malam Rabu.

Sementara itu, China, Perdana Menteri Li Keqiang akan mengetuai kumpulan peringkat tinggi untuk melawan wabak koronavirus yang telah membunuh 80 orang dan menjangkiti lebih daripada 2,500 yang lain, manakala pegawai kesihatan mengatakan keupayaan virus untuk menyebarkan semakin kuat.

Bandar Beijing melaporkan lima lagi kes yang disahkan, termasuk bayi berusia sembilan bulan. Ia adalah kes bayi pertama yang disahkan. Pada hari Sabtu, seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun di Guangxi disahkan dijangkiti.

Majlis Negeri China telah menyambung cuti Tahun Baru Cins pada 2 Februari untuk membendung penyebaran virus, menurut penyiar CCTV negeri. Percutian, yang pada awalnya sepatutnya berlangsung sehingga 30 Januari, adalah perayaan paling penting di negara ini dan beratus-ratus juta pekerja migran luar bandar di seluruh negara kembali kekampung halaman.

Suzhou adalah bandar pertama yang mengumumkan pelanjutan percutian, dan mengarakan pekerja di syarikat-syarikat yang berada dalam bidang kuasanya menyambung semula kerja pada 8 Februari atau selepas itu tarikh.

Majlis Negeri juga mengatakan bahawa tadika, sekolah rendah dan menengah, dan kolej akan digantung sehingga diberitahu kemudian oleh kementerian pendidikan.

Ma Xiaowei, menteri yang bertanggungjawab bagi Suruhanjaya Kesihatan Negara (NHC) China, memberitahu satu sidang akhbar bahawa memerangi wabak itu adalah rumit, terutamanya kerana ia telah mendapati bahawa virus baru boleh ditularkan walaupun semasa tempoh inkubasi, yang tidak berlaku semasa epedemik Sars (sindrom pernafasan akut teruk) tahun 2003.

“Dari pemerhatian, virus itu mampu menjangkiti walaupun semasa tempoh inkubasi,” kata Ma, sambil menambah bahawa tempoh inkubasi berlangsung dari satu hingga 14 hari.

“Sesetengah pesakit mempunyai suhu normal dan terdapat banyak kes-kes yang lebih ringan. Mereka adalah pembawa tersembunyi, “katanya.

Ma juga mengatakan bahawa virus itu telah menyesuaikan diri dengan manusia dan nampaknya telah menjadi lebih mudah ditransmisikan.

“Terdapat tanda-tanda yang menunjukkan virus menjadi lebih mudah ditransmisikan. ‘Ejen menular berjalan’ [pembawa tanpa simptom] menjadikan usaha mengawal wabak lebih sukar.”

Pihak berkuasa juga tidak menolak kemungkinan berlakunya virus yang bermutasi pada masa akan datang, katanya, yang bermaksud ia boleh menyebar ke kumpulan umur yang berbeza.

Sehingga kini, kebanyakan orang yang dijangkiti berada dalam lingkungan usia 40-60, kata pegawai kesihatan sebelum ini. – SCMP

spot_img