Monday, January 25, 2021
Spread the love

138 Ahli Parlimen dikatakan telah tandatangan SD untuk Mahathir kekal sebagai PM sehingga habis penggal, kata sumber

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Walaupun beberapa menteri Pakatan Harapan masih menafikan ada akuan berkanun yang meminta Tun Dr Mahathir Mohamad terus berkhidmat sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal, ada sumber mengatakan bahawa 138 Ahli Parlimen telah menandatangani dokumen berkenaan.

Ini akan menjadi lebih daripada sekadar majoriti mudah 112 yang diperlukan, dengan penandatangan datang dari kedua belah pihak.

“Setakat ini, Dr Mahathir telah menerima 138 akuan berkanun (SD) yang ditandatangani daripada Ahli Parlimen.

“Beliau hanya memerlukan 10 lagi untuk mendapatkan majoriti dua pertiga,” kata satu sumber.

Didalam SD yang didakwa menegaskan bahawa Dr Mahathir kekal untuk penggal penuh, yang akan bertentangan dengan perjanjian Pakatan Harapan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) pada Mei 2018 bahawa dia hanya akan menjadi perdana menteri peralihan sebelum menyerahkan kuasa kepada presiden PKR Seri Anwar Ibrahim.

Banyak sumber mendakwa bahawa mereka yang telah menandatangani SD seperti itu, 18 adalah dari PAS, 26 dari PKR parti sendiri Anwar, sekurang-kurangnya 13 dari 39 Ahli Parlimen Umno, dan kesemua 26 Ahli Parlimen daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang dipengerusikan oleh Dr Mahathir.

“Ahli Parlimen telah didatangi oleh pihak tertentu yang dikaitkan dengan Dr Mahathir – namun beliau tidak terlibat dalam mendapatkan ahli parlimen untuk menandatanganinya,” kata sumber lain.

“Desas desusnya beliau tidak mendapat sokongan yang mencukupi perlu dihentikan, untuk memberitahu mereka didalam perniagaan dan didalam kerajaan keyakinan bahawa kerajaan di bawah Dr Mahathir tidak akan tumbang.

“Khabar angin sedemikian menjejaskan pasaran saham dan imej negara.

“Juga, isu penyerahan kuasa kepada penggantinya Anwar terus meningkat, tetapi Dr Mahathir kononnya memerlukan sepenggal penuh untuk melaksanakan projek untuk negara.

“Kami bersetuju untuk peralihan sebelum pilihan raya umum yang lalu, tanpa mengetahui betapa buruknya ekonomi kita.

“Negara memiliki hutang sebanyak RM1 trilion apabila kami mengambil alih dan ini menggagalkan banyak cita-cita yang tersenarai dalam manifesto pilihan raya kami.

“Peralihan sekarang hanya akan membuat keadaan lebih teruk dari segi politik dan ekonomi,” katanya.

Lima Ahli Parlimen dari Pakatan yang mengakui bahawa mereka menandatangani SD tidak bersedia untuk berkongsi butiran lanjut, dan mahu tidak dikenali untuk bebas bercakap.

“Sekiranya kita berkongsi butiran mengenai SD, kita akan dikenali dengan serta-merta,” kata salah seorang Ahli Parlimen itu.

Seorang pembantu kepada seorang menteri yang menandatangani berkata bahawa “perkara sedemikian” selalu dilakukan secara diam-diam.

“Ahli parlimen yang menandatangani tidak akan memberitahu sesiapa bahawa mereka menandatanganinya, kerana mereka akan di ‘mark’ sekiranya berlaku sesuatu kepada Dr Mahathir dan Anwar menjadi PM.

“Lagipun, Dr Mahathir sudah berusia 95 tahun pada tahun ini,” kata pembantunya.

Empat Ahli Parlimen PAS, apabila ditanya sama ada mereka telah menandatangani SD, hanya menjawab dengan emoji wajah smiley dalam mesej teks mereka.

Seorang pemimpin PAS menyatakan partinya telah berulang kali mengisytiharkan bahawa kesemua 18 Ahli Parlimen itu akan menyokong Dr Mahathir untuk kekal sehingga habis penggal, manakala seorang pemimpin Umno berkata bahawa pengumpulan SD di kalangan anggota Parlimen partinya masih “dalam proses”.

Dua Ahli Parlimen PKR yang secara terang-terangan menyatakan bahawa Dr Mahathir tidak sepatutnya kekal sehingga akhir penggal, William Leong (Selayang) dan Datuk Seri Saifuddin Nasution (Kulim-Bandar Baru), menafikan kewujudan SD tersebut.

“Cakap-cakap Ahli Parlimen PKR yang menandatangani SD untuk menyokong Dr Mahathir untuk terus berkhidmat sebagai Perdana Menteri hanyalah khabar angin,” kata Saifuddin, yang juga setiausaha agung PKR, semalam.

Leong berkata walaupun terdapat SD seperti itu, beliau masih belum pernah didekati.

Pada Julai tahun lepas, SD yang mendakwa bahawa Menteri Dalam Negeri dan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin dan presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri yang menjadi tular, sebelum ketiga-tiga mereka menafikan bahawa ianya adalah palsu. – TheStar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -